Zeynep Karagöz öncülüğünde kurulan Maker Atölye’ de okulumuz FRC takımı Sultans of Türkiye ile birlikte Robotel Aralık ayı toplantısına katılarak Robotel gönüllüsü olduk.
e-NABling hareketi (www.enablingthefuture.org) doğuştan parmakları olmayan bir çocuğa robot el (mekanik el) yapan iki kişinin bunu ihtiyacı olanlarla paylaşması ile başlayan ve zamanla tüm dünyadan insanların katılımıyla gelisen bir harekettir. Enabling The Future, protez ihtiyacı duyan bireylere kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir robot el uygulamalarının paylaşıldığı bir platformdur. Enable hareketini Robotel adıyla Türkiye’ de resmi olarak başlatan Maker Atölye, bugüne kadar 3000 gönüllü, 600’ den fazla kayıtlı 3D yazıcı ile 100’ den fazla robotel basarak hem yetişkin hem de çocuklar için teknoloji ile sosyal fayda sağlamıştır.
3D yazıcılar ile basacağımız robotellerle yetişkin, genç ve çocukların için yaşam kalitelerini
arttırmak istiyoruz. Uluslarası bu gönüllülük hareketinin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz.

Yazan : Furkan Aslantaş

Robotel

ABS (Amniotic Band Syndrome) doğuştan itibaren çocukların gelişiminde özellikle uzuvları etkileyen bir hastalıktır. Yaklaşık 1200 kişide 1 görülen bu hastalık nedeniyle yurdumuzda da parmak ve el gelişimini tamamlayamayan pek çok çocuk, genç ve yetişkin bulunmaktadır. ABS hastalığına ek olarak uzuv gelişimini engelleyen veya el/parmak gelişiminde ortopedik rahatsızlıklara yol açan başka sebepler de bulunmaktadır. Kaza sonucu uzuv kayıpları da özellikle parmak ve el bölgesinde oldukça yüksek oranlarda görülmektedir. Dünyada gerek protez tiplerinin malzemelerinden gerek patent uygulamalarından gerekse imalat–dağıtım-perakende satış zinciri dezavantajlarından dolayı mevcut protezler gelir seviyesi orta ve düşük olan ailelerin karşılayabileceği fiyatlardan çok yukarıdadır. Özellikle çocuklarda protez takma süreci daha sıkıntılı olmaktadır. Çünkü çocuğun gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu ortaya çık- maktadır. Dolayısıyla çok sayıda hastada gelişimini tamamlayana kadar çocukların protezden yoksun kalması durumuna yol açmaktadır. Bu da sadece Türkiye’de değil tüm dünyada protez uygulamasında sorun yaratmaktadır. Kısaca Robotik eller hem yetişkinler hem de çocuk ve gençler için kullanışlı; çünkü hem ucuz hem fonksiyoneldir.
www.robotel.org

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir